Hoppa till sidans innehåll

Drogpolicy


Drogpolicy version 2014:1*

För Johannishus Ryttarförening

 

Inledning

Definition

I det här dokumentet definieras följande som droger:

 • Tobak (snusning och rökning)
 • Alkohol
 • Narkotika
 • Dopningspreparat

 

Vår idrottsförening, Johannishus Ryttarförening, bedriver en ideell verksamhet som, i enlighet med idrottens måldokument "Idrotten vill", ska främja såväl fysisk som psykisk, social och kulturell utveckling för våra medlemmar.

Föreningen förfogar över en stor målgrupp barn och ungdomar. Vi vill ta ansvar och erbjuda dem en drogfri uppväxtmiljö.

 Vår förening har därför tagit ställning och utformat riktlinjer, en drogpolicy, för användandet av droger i vår verksamhet. Vi är väl medvetna om att våra ledare, tränare, föräldrar och aktiva är viktiga goda förebilder för våra aktiva barn och våra ungdomar.

 Syftet med vårt drogförebyggande arbete är att lyfta och medvetandegöra rollen som förebild för våra ledare/tränare/föräldrar och aktiva. Vi vill även förstärka det som redan är bra och mer tydligt och uttalat arbeta för att förhindra andvändning av droger bland barn och ungdomar.

  

JRFs Drogpolicy

 Tobak (Snusning och Rökning) 

Åldersgräns 18 år enligt svensk lag.

 

JRF har tagit följande ställningstagande och riktlinjer vad gäller tobak (Snusning och Rökning)

 

Vi tillåter ej att barn och ungdomar under 18 år använder tobak inom vår verksamhet(ex, träning, tävling och lägerverksamhet) Om vi upptäcker att någon/några av våra barn och ungdomar använder tobak(snusar eller röker) agerar vi på följande sätt:

 • Ledare/tränarsamtal med barn och ungdomar samt kontakt med föräldrar.

 

Aktiva över 18 år är förebilder för de yngre medlemmarna. Därför vill vi att de ska föregå med gott exempel och inte använda tobak(snusa eller röka) inom vår verksamhet(ex träning och tävling) med undantag för de ställen som är avsedda för rökning. Att röka eller snusa på hästryggen är inte tillåtet.

Om vi upptäcker att någon några av våra aktiva över 18 år använder tobak(snusar eller röker) utanför därför avsedda platser agerar vi på följande sätt:

 • Ledar/tränarsamtal med den aktive.

 Som barn och ungdomsledare/tränare samt ledare/tränare för aktiva över 18 år är det viktigt att tänka på sitt ansvar, att man är en förebild för barn och ungdomar (och aktiva över 18 år). Inom vår idrottsföreningsverksamhet bör man som ledare avstå från att använda tobak. Om vi upptäcker att någon/några av våra barn och ungdomsledare/tränare,tränare/ledare för aktiva över 18 år använder tobak(snusar eller röker) inför barn och ungdomar under 18 år agerar vi på fölande sätt:

 • Styrelsemedlem talar med tränaren/ledaren

 

Ansvariga för att dessa riktlinjer föjls är ledare/tränarna,föräldrarna,de aktiva över 18 år samt barn och ungdomarna själva.

 

 

Alkohol

Åldersgräns 18 år för att köpa folköl och dricka alkohol på restaurang. Åldersgräns 20 år för köp på systembolag, enligt svensk lag.

 

Vår idrottsförening har följande ställningstagande och riktlinjer vad gäller alkohol.

 

Vi tillåter EJ att barn och ungdomar, under 18 år använder alkohol, inom vår verksamhet(ex träning, tävling eller lägerverksamhet) Om vi upptäcker att någon/några av våra barn och ungdomar använder alkohol agerar vi på följande sätt:

-Ledare/tränarsamtal med barn och ungdomar samt kontakt med föräldrar. Vid upprepade tillfällen och misstanke om ”problem/missbruk” bör man (i samråd med styrelse) överväga att ta kontakt med sociala myndigheter.

 

 

Aktiva över 18 år är förebilder för de yngre medlemmarna. Därför ska även de föregå med gott exempel och inte använda alkohol inom vår verksamhet(ex träning/tävling/träningsläger)

Om vi upptäcker att någon/några av våra aktiva över 18 år använder alkohol agerar vi på följande sätt:

 • Ledar/tränarsamtal med den aktive.

 

Det är ej tillåtet, för någon av våra medlemmar, att under några omständigheter dricka alkohol eller uppträda berusad eller använda någon annan form av droger i föreningens profilkläder.

 

Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är ledarna/tränarna, föräldrarna, de aktiva över 18 år samt barn och ungdomarna själva.

 

Som, barn-och ungdomsledare/tränare, tränare/ledare för aktiva över 18 år, är det viktigt att tänka på sitt ansvar, att man är en förebild för sina barn och ungdomar. Inom vår idrottsförenings verksamhet ska man som ledare avstå från att använda alkohol eller vara ”bakfull” vid följande tillfällen:

Under träning, tävling, resor och läger, tillfällen där man har ansvar för barn-och ungdomar(och aktiva över 18 år).

 Om vi upptäcker att någon/några av våra barn-och ungdomsledare, tränare/ledare för aktiva över 18 år använder/använt alkohol agerar vi på följande sätt:

 • Styrelsemedlem talar med tränaren/ledaren

 

Vid misstanke om alkoholproblem hos någon av våra tränare/ledare agerar vi på följande sätt:

 • -Enskilt samtal
 • Om förutsättning finns, erbjuda hjälp och stöd
 • Vid upprepade tillfällen av berusning i samband med föreningens verksamhet stängs man av från sitt ledare/träningsuppdrag.

 

Trafik

Vid resor, träning, tävling och läger ska man som ledare/tränare/aktiv och förälder inte köra bil eller annat motorfordon med alkohol i kroppen (även ”dagen efter fylla”)

 

Narkotika och Dopingpreparat

Allt bruk av hantering av narkotika och dopingpreparat är förbjudet enligt svensk lag, så även inom vår föreningsverksamhet.

 

Vår idrottsförening har följande ställningstagande och riktlinjer vad gäller narkotika och doping:

Om man skulle misstänka/upptäcka att någon av våra medlemmar hanterar eller brukar narkotika eller dopingpreparat agerar vi på följande sätt:

 

 • Steg1 Enskilt samtal med medlemmen och föräldrakontakt om medlemmen är ”barn eller ungdom”.
 • Steg2 Kontakt med sociala myndigheter och/eller polis
 • Ytterliggare konsekvenser bedöms efter ovanstående åtgärder.

 

Ansvariga för att dessa riktlinjer följs är i första hand styrelsen men även ledarna/tränarna har ett stort ansvar.

 

 

*Drogpolicyn aktualiserades av sittande styrelse juni 2016

Uppdaterad: 15 SEP 2017 08:56 Skribent: Ulrika Hartelius

GRATTIS TILL RALLE SOM BLEV ÅRETS RIDSKOLEHÄST 2018

 ralle

 

 

Postadress:
Johannishus RF - Ridsport
Lönebovägen 2
37275 Johannishus

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Stöd JRF genom Svenska Spel

 

 

 

Swish-logga_webb-1-

NYTT SWISHNUMMER TILL FÖRENINGEN! 

123 466 9784

 Lägsta swishbelopp är 20 kronor

 

 

pantamera

Glöm inte att du kan lämna alla dina läsk-och ölburkar hos oss. Vi får pengar även för platta eller utländska burkar. PET-flaskor går också bra. 

Lämna dina burkar och flaskor i entrén till ridhuset - där finns snygga lådor  som du kan lägga burkar och flaskor i eller ställer du dina burkar under trappan.